Wie zijn wij?

Samen voor een duurzame toekomst
Westerveld is een prachtige gemeente om te wonen, te werken en te genieten. De politieke partij Duurzaam Sterk Westerveld wil dit behouden voor de kinderen en kleinkinderen. Samen optrekken met inwoners, bedrijven, verenigingen en dorpsgemeenschappen is vanzelfsprekend. De gemeente staat klaar om hen te helpen.

Een duurzame samenleving voor volgende generaties
Westerveld is een prachtige woongemeente met 25 dorpskernen. Het is ook een bedrijvige gemeente, met werkgelegenheid in onder andere de toeristische sector, landbouw, techniek en dienstverlening. Jong en oud woont, werkt, recreëert en geniet in Westerveld. Ook volgende generaties moeten het hier goed hebben.
Dit wil DSW: een aantrekkelijk, afwisselend landschap, ruimte om te wonen, te werken en te recreëren.

De kracht van lokaal: schouders eronder
Inwoners, dorpsgemeenschappen, ondernemers, verenigingen en hun vrijwilligers werken samen met de gemeente aan hun voorzieningen. Sportvelden, verenigingen, dorpshuizen, bibliotheken en zwembaden krijgen door hun inzet meerwaarde. Dat geldt ook voor buurtwinkels, bedrijven en dienstverleners. In coronatijd bleek juist hoe belangrijk ‘lokaal kopen’ is voor hen. De opkomst van boerenwinkeltjes laat zien hoe belangrijk het is om de afstand tussen boer en burger te verkleinen. 
Dit wil DSW: Goede voorzieningen waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten, boodschappen doen en bewegen. 

Voorkomen is beter dan genezen
Gezondheid en welzijn zijn een groot goed. Daarom moet de leefomgeving uitnodigen tot een gezond leven. Goede voeding, beweegmogelijkheden en (mantel) zorg moeten voor iedereen beschikbaar zijn. Investeren in gezondheid doe je liever aan de voorkant dan in dure zorg achteraf. Preventie is beter voor het welzijn én goedkoper dan pillen en dokters. 
Dit wil DSW: Zorgen voor elkaar en voor toekomstige generaties

Een bloeiende omgeving

Westerveld is rijk aan dieren, planten, bomen. Dit vraagt om een gezond evenwicht. Steeds meer inwoners helpen in dorpsverband en individueel om de biodiversiteit te verbeteren. Initiatieven om bloemenmengsels te zaaien en tuinen diervriendelijk in te richten helpen om leefgebieden te vergroten.
Dit wil DSW: Goed zorgen voor onze natuurlijke omgeving door o.a. duurzaam maaibeleid. Inwoners ondersteunen in hun plannen om de biodiversiteit te verbeteren. 

Energie en het klimaat sparen!
In het klimaatakkoord van Parijs verbindt Nederland zich aan energiedoelstellingen. Samen met inwoners kijken we in de Regionale Energie Strategie (RES) naar onze eigen energieopgave. Energie besparen levert daarin het meest op. Denk aan 1 graad minder in huis, zuiniger apparaten en woningisolatie. Inwoners kunnen zelf ook bijdragen om eigen energie op te wekken. DSW is blij met de initiatieven van de Energie Coöperatie Westerveld (ECW) om lokaal energie op te wekken.
Dit wil DSW: Bij het opwekken van grootschalige energie het landschap ontzien, inwoners helpen om energie te besparen en zelf op te wekken.

Samen optrekken bij woningbouw  
De woningmarkt zit op slot en drijft daardoor de prijzen op. Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) helpt jongeren of andere gelijkgestemden om samen woningen te bouwen. Geslaagde voorbeelden hiervan zijn o.a. de startersproject Valderse in Dwingeloo, de Zandroos in Diever, woonzorgcentrum de Borgstee, het Mantelhuys en het startersproject in Vledder. 
Dit wil DSW: Prioriteit voor starterswoningen en doorstromers uit Westerveld door stimuleren CPO. Westerveld moet een aandeel leveren in de landelijke woningbouwopgave.

Afval en materialen
De afvalberg wordt wereldwijd een probleem, evenals een tekort aan grondstoffen. Toekomstige generaties willen we hier niet mee opzadelen. 
Dit wil DSW: een afvalsysteem gebaseerd op hergebruik, de gemeente let bij materiaalgebruik op milieubelasting, hergebruik en lange levensduur.

Wat mag duurzaamheid kosten?
Duurzaamheid is geen keuze, maar een afspraak uit het Klimaatakkoord. Investeringen worden daarom niet alleen in geld afgewogen, maar ook in toekomstwaarde voor de volgende generatie. De langere levensduur van materialen weegt dan mee in de investering. Dit wil DSW: Lange termijn keuzes maken die goed zijn voor de toekomst.